Skip to content

5 syytä olutharrastajalle matkustaa Belgiaan

Belgia on trappistioluiden kotimaa ja jokaisen oluenystävän kannattaakin jossain vaiheessa käydä tutustumassa sen olutkulttuuriin. Oluita löytyy laidasta laitaan eikä erikoisempienkaan oluiden maistelu tee suurta lovea budjettiin. Tässä listattuna viisi syytä, miksi Belgian pitäisi olla seuraava matkakohteesi:

1. Olutvalikoima on päätähuimaavan laaja

Belgiassa ei tarvitse hyvää olutta metsästää, vaan kattava valikoima löytyy lähes joka kuppilasta. Pienten baarien listaltakin löytyy ainakin parikymmentä olutvaihtoehtoa. Ravintoloissakaan ei tarvitse tyytyä juomaan peruslageria, vaan ruuan kanssa on mahdollista nauttia oluita laidasta laitaan. Jos kuitenkin tuntuu, että oluita on tullut maisteltua jo sen verran , että tarvitsee kattavamman listan löytääkseen uusia tuttavuuksia, yli 2000 erilaista olutta listallaan pitävä Delirium Café (http://www.deliriumcafe.be) tarjoaa varmasti uusia elämyksiä.

img_1630

img_1667

2. Olut ei ole hinnalla pilattu

Suomessa varmastikin muistat maksaneesi hyvästä oluesta jopa parikymmentä euroa, maksaahan peruslagerikin jo maltaita ravintolassa. Belgiassa kuitenkin voit nauttia erikoisemmankin oluen vain muutaman euron hintaan. Tämä yhdessä laajan valikoiman kanssa tekee Belgiasta jokaisen oluenharrastajan unelmien lomakohteen.

3. Maailman parhaan oluen kotimaa

Maailman parhaaksikin nimetty Westvleteren 12 -olut tulee mistäpä muualtakaan kuin Belgiasta! Abbey St.-Sixtus Westvleteren on trappistipanimoista pienin ja siksi sen olut myös Suomesta käsin hankalin löydettävä, ja jos sellaisen sattuu käsiinsä saamaan, siitä joutuu helpostikin pulittamaan yli kaksikymmentä euroa. Westvleterenissä sijaitsevassa In de Vrede -kahvilassa (http://www.indevrede.be/home.php?lang=nl) sekä myydään ulos tätä harvinaista herkkua että myös päästään maistelemaan – huokeaan viiden euron hintaan!

img_1577

img_1566

img_1570

4. Ohjatuilla olutkierroksilla olutkulttuuri tutuksi

Jos olutkulttuuriin tutustuminen omin päin tuntuu aiheuttavan liikaa päänvaivaa, muutamalla kympillä pääsee kiertelemään Brysselin olutpaikkoja ohjatusti ja mitä mielenkiintoisimmilla yhdistelmillä. Olutkulttuurin voi tehdä itselleen tutuksi esimerkiksi yhdessä suklaan, ranskalaisten tai bussikiertelyn avulla. Lämmin suositus Belgium Beer Days -kierrokselle (http://www.belgiumbeerdays.com), joka sopii niin aloittelevalle kuin jo kokeneemmallekin harrastajalle, kaikille löytyy varmasti uutta tietoa!

img_1555

img_1503

5. Olutkulttuuria monessa muodossa

Olutkulttuuria voi harrastaa muutenkin kuin vain pubissa istuskelemalla. Vaihtoehtoja löytyy lukuisia: ohjattuja kierroksia, panimovierailuja, olutmuseoita… Esimerkiksi aivan Brysselin keskustasta löytyy Cantillon (https://www.cantillon.be), jossa pääsee sekä tutustumaan oluen valmistukseen että maistelemaan panimon omia oluita. Jos matkusteleminen Belgian sisällä houkuttaa, Poperingesta parin tunnin junamatkan päästä löytyy Hopmuseum (http://www.hopmuseum.be), joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

img_1589

img_1592

img_1594

+1 Belgiasta löytyy myös muuta kuin luostarioluita!

Vaikka Belgia onkin tunnettu laajasta valikoimasta luostarioluita, sieltä löytyy oluita joka lähtöön. Erityisesti lambic-tyylisistä oluista pitävä tulee viihtymään reissulla aivan loistavasti.