Skip to content

Aiemmat viikon oluet

Guinness Draught – Stout
Guinness

Alc. 4.2% / Irlanti

Mahonkisen tumman, jopa mustan värinen Glassikkoherkku isolla G:llä. Maultaan lempeän suklaan ja ja kaakaon ohella hyvin tiivis paahtuneisuus, joka johdattaa pehmeään kermaiseen suuntuntumaan. Makeahkon maltainen yleisvire erinomaisella tasapainolla kermaisen pehmeyden vastapariksi. 

Olutmaailman musta lammas, joka erottuu joukosta aina edukseen. 
PS. Kiinnitä huomiota tölkin sisällä kilisevään pingispallomaiseen typpikapseliin, joka on kuullun mukaan jopa internettiäkin parempi keksintö.. 
Joka tapauksessa tästä oluesta riittää iloa pääsiäispöytään ehdottoman juotavana oluena Рtoki tämä on hanasta tuoreena optimaalisin mahdollinen makuelämys.

Viikko 10/2021

Staropramen – Pilsner
Staropramen

Alc. 5% / Tsekki

Ulkonäkö Staropramenille: kirkas ja oljenkeltainen köykäisellä kirkkaan valkoisella vaahdolla Рoluen arkkityyppi tuopissa. 
Miedossa tuoksussa matka käy viljaisten peltojen läpi kotoisaan tsekkipubin tuoksuun vanhassa kaupungissa. 
Raikkaassa maussa, viljainen flavouri ja humalan pieni häive luomaan tasapainoisen klassikkojuotavuuden oluelle. Maussa myös diasetyyliä antamaan hieman voimaista makua.

Tästä oluesta on ruokapöytään kalan kanssa, terassille virkistämään tai tyylikkääksi pussikaljaksi.
Hämmästyttävän pätevä olut myös fridgefilleriksi!

Viikko 9/2021

Loviatar – Rye wine
Panimo HIISI

Alc. 11% / Suomi

Tässä olut synkkyyttä vastaan.
Ulkomuodoltaan tuhti, väriltään ruskehtava ja hämärän umbra.
Tuoksultaan imelä, lakristimainen ja rukiinen.

Reipas ruis valtaakin rouheasti leukaperät. Tymäkän humalointi hoitaa lupaavan alun. Usean kerroksen läpi kulkiessa mausta voi saada vivahteikkaan ja eteenpäin piiskaavan kokemuksen, josta löydettävissä saippuamaisuutta, marjaisuutta, lämmintä alkoholin polttoa. Loppunäytös pysyy pitkään mielessä.

Oluena tämä on rukiin oikeaoppisen käytön malli. Ruisviiniä tosissaan! 

Viikko 8/2021

Quadrupel – Trappist
La Trappe 

Alc. 10% / Belgia

Ennen arviota todettakoon, että trappisti ei ole oluttyyli vaan pikemminkin tapa ja käytäntö. 

Asiaan. Tämä Quadrupel on meripihkan värinen. Se on intensiivinen ja hieman terävä tuoksultaan. Maultaan se taas on hienon tasapainoinen, täyteläinen ja kirpsakka. Mausta erotettavissa maltaisuutta, paahteista, kirpeähköä hedelmäisyyttä Рjopa banaania. Quadrupel on ryhdikäs ja jalo luostariolut. 

Trappistimunkkien sieluntyön lähes harrastusomainen tukitoimi, eli oluenpano tuottaa maalliseen maailmaan erityisen herkullisia pöytäoluita. Näitä oluita voi nauttia ennen ja jälkeen rukouksien Рmutta kannattaa kiinnittää huomio useimmille luostarioluille ominaiseen korkeaan alkoholiprosenttiin.

Viikko 7/2021

Pilsner Urquell – Pilsner
Plzensk√Ĺ Prazdroj

Alc. 4,4% / Tsekki

Pilsner Urquell РPilsnerin alkulähde.

Kirkkaan kullankeltainen v√§rilt√§√§n. Lempe√§n maltainen, jopa makea maultaan. Perinteikk√§√§n tsekkioluille tyypillisen Saaz-humalan ansiosta t√§ll√§ on peltomaisen ruohoinen ja happaman miellytt√§v√§ tuoksu.¬† “Urkki” on ehta ja tasapainoinen tyylins√§ huipulla oleva tsekkipilsner, jonka makuprofiilia on tavoiteltu useiden Keski-Eurooppalaisten oluenvalmistajien resepteiss√§.¬†

Tämä olut on tyylikästä tsekkiläistä nestemäistä kultaa, jota mielellään valuttaa aromikkaan vaahtokukan mahdollistavalla ominaisella tavalla sopivan isoon tuoppiin. 

Viikko 6/2021

Tumma Tauko – Imperial Baltic Porter
P√Ķhjala¬†

Alc. 11,5% / Viro

Väriltään  kuin synkkää ja tummaa kahvia. 
Tuoksultaan rikas ja imelä tynnyriolut, jossa on vanilijan vivahteita.
Maultaan yll√§tt√§v√§n ter√§v√§ ensipuraisu, joka viipyilee pitk√§√§n seuraavaan p√§iv√§√§n asti suussa. Suutuntuma on muuten t√§ytel√§inen ja kerroksinen. Makua kuvaa parhaiten sana: “kokoillan kattaus”. Mausta on tarjolla useita kerroksia, jotka kulkevat matkanomaisesti eteenp√§in aina seuraavaan vaiheeseen.
Erityisen laadukkaan ja monirikkaan makuprofiilinsa ansiosta Tumma Tauko ansaitsee täydet pisteet oluena, matkana ja nautintona. Tämän oluen maistelun jälkeen muut tuimat portterit maistuvat jopa vetisiltä. Kokeile maistajaisten yhteydessä.  

Viikko 5/2021

koff-crisp-lagerValmis

Crisp – Vaalea lager
Koff

Alc. 0,0% / Suomi

Suomen suosituin alkoholiton olut, Nikolai, on nyt KOFF Crisp. (Sinebrychoff). T√§m√§ vaalea herkkuholiton on tarjonnut alkoholittoman vaihtoehdon jo useita vuosia. Oluella on eri hyv√§ yrttinen tuoksu, josta voi p√§√§tell√§ useita erilaisia skenaarioita. Joko hyv√§ tahi paha- riippuen arvioijasta. 

Tämän hintalaatu-suhde on korkea, usko tai älä!

Alkoholittomilla ja v√§h√§-alkoholillisilla (<2,2%) kuten t√§ll√§kin oluella on paikkansa: t√§m√§ sopii erinomaisesti urheilusuoritusten pariin, tai huomaavaisen is√§nt√§v√§en p√∂yt√§√§n vierailleen varaamana  alkoholittomana vaihtoehtona.

Viikko 4/2021

Virmalised – 0 IPA
P√Ķhjala¬†

Alc. 0,5% / Viro

Haalean vaalean keltainen väritys. Samean sekä mehukkaan näköinen olomuoto kevyellä vaahdolla. Varsin mielenkiintoinen holiton, jossa sitruksista ja trooppista aromia riittää. Tuju humalointi tuo mieleen kovimmat double-IPAt ja superhumaloidut kotikötöstelyt. 

(VAROITUS: Saattaa rikkoa IPAttomasi ennen aikojaan)

Alkoholittomilla ja vähä-alkoholillisilla (<2,2%) kuten tälläkin oluella on paikkansa: tämä sopii erinomaisesti urheilusuoritusten pariin, tai huomaavaisen isäntäväen pöytään vierailleen varaamana  alkoholittomana vaihtoehtona.

Viikko 3/2021

Pohjala

St. Olaf -Pale Ale
Mustan Virran Panimo

Alc. 1,2% / Suomi

Kullankeltainen ulkomuodoltaan ja kevyt maultaan, kuitenkin arvokkaan tuntuinen mausteisuus eikä missään nimessä vetinen rakenne. Alkoholin terävyyttä ei ole ollenkaan huomattavissa, maltaisuus korostuu selkeästi maistettavaksi. 

Alkoholittomilla ja vähä-alkoholillisilla (<2,2%) kuten tälläkin oluella on paikkansa: tämä sopii erinomaisesti urheilusuoritusten pariin, tai huomaavaisen isäntäväen pöytään vierailleen varaamana  alkoholittomana vaihtoehtona.

Viikko 2/2021

Brooklyn Special Effect – Hoppy lager
Brooklyn Brewery

Alc. 0,4% / U.S

Tämä alkoholiton olut on monipuolisen kevyt ja katkeran hedelmäinen. Tuoksusta voi havaita perinteisiä tujakasti humaloidun oluen aromeja. Makuna katkera ja maltainen suuntuntuma ilman alkoholin tuomaa terävyyttä. Ei kuitenkaan vetinen.

Alkoholittomilla ja vähä-alkoholillisilla (<2,2%) kuten tälläkin oluella on paikkansa: tämä sopii erinomaisesti urheilusuoritusten pariin, tai huomaavaisen isäntäväen pöytään vierailleen varaamana  alkoholittomana vaihtoehtona.

Viikko 1/2021

Black velvet – Olutdrinkki

Alc. X% / Suomi, uusivuosi

Drinkin teko-ohjeet:
1. Kaada valitsemasi lasi puolilleen Guinnesia tai vastaavaa tummaa stouttia (tai vaihtoehtoisesti muuta chocostouttia). 
2. Täytä lasi varovasti shamppanjalla (Cavakin käy)

Tämä olutdrinkki tunnetaan myös nimellä Bismarck, koska nimekäs saksalainen rautainen viiksimies Otto piti suuresti juuri tästä drinkistä.

Olutdrinkki sopii uudenvuoden tohinoihin arvokkaana ja näyttävänä oluenystävän juhlallisena maljana. Kippis ja heikunkeikun 2020. Tervetuloa 2021! 

Tykky – Winter Ale
Tornion Panimo

Alc. 5% / Suomi, Tornio

Pehmeän maltainen, kuparinpunainen ale. Perusrungoltaan tuttua ALE juttua Рmutta jos malttaa odottaa, mausta voi lyötää vivahteen ripauksellisen lisäsättyä kardemummaa.
Lämmetessään maltaisuus korostuu mielyttävästi.

Hyvä makubalanssi uudeksi tulokkaaksi. Sopii jäljelle jääneiden jouluruokien tuhoamisen pariin, sekä tuomaan lämpöä välipäivien kylmyyteen. 

tykky

Delirium Tremens
Brouwerij L. Huyghe

Alc. 8,5% / Belgia

Kullankeltainen, runsasvaahtoinen tyypillinen belgialainen strong blonde. Suunmyötäinen makuprofiili, josta on näppärästi poimittavissa belgityylille tuttuja makuvivahteita ja hedelmäisyyttä.

Tynnyrimuodossaan erinomainen hintalaatu -tuote, jolle voi antaa pisteitä myös fyysisestä suunnittelustaan. Tynnyrissä on helppo kantokahva ja useita vipstaakkeleita, joita säätämällä saa oluen virtaamaan railakkaiden juhlien tiimellyksessä.

Grand Cru
St Feuillien

Alc. 9,5% / Belgia
Aleoluille ominainen makea karamellinen hedelmäisyys ja monipuolinen aromimaailma tulevat välittömästi esiin.
Juomana kyseessä on delikaatti olut, jonka korkea alkoholipitoisuus ei todellakaan lyö avokämmenellä, vaan täyttää pehmeästi suun yhdessä belgityypillisellä luonteellaan.

Herkullinen arvopullo avattavaksi yhdistyksen syyskokouksien vilskeen keskelle päätöksien yhteyteen.

Dark Sister – Black IPA
Brussels Beer Project

Alc. 6,66% / Belgia
Tuimasta olomuodostaan huolimatta lemp√§noloinen p√∂yt√§juoma pitkien iltojen ratoksi. Tuoksultaan j√§nnitt√§v√§ yhdistelm√§ mokkamaisia maltaita ja belgialaisille oluille tyypillisi√§ hedelm√§isi√§ sitrusaromeita. Maultaan t√§m√§ ‘evil souled twin of IPA’s’ on kuivakas, hapan, mausteinen ja kirpe√§.

Synkentää sopivasti mieltä tumman ystävälle, sillä tämä ei kuitenkaan maistu tummalta laisinkaan! 

Ruokasuosituksena Jummin lihapullaleipä. 

Kipinätär РImperial stout
Hiisi

Alc. 11% / Suomi JKL
Kipinätär on paahteinen ja kevyellä poltteella varustettu samettistoutti. Eli erityisen kiva habaneron & kahvin mokkamaisuus onnistuneessa öljymäisessä rungossa. Mokkaisa ja vanilianarominen tuoksu houkuttelee maistamaan ja yllättymään poltteesta. 

Sopii talviseen iltaan lämmittämään mieltä ja seuran kielenkantoja. Sopiva lohtu viikon kestävään HIISI Taproomin aukeamisen odotukseen. (27.11.20)

Aulis – Golden Ale
Panimoyhtiö X

Alc. 4.5% / Suomi JKL
Reilusti sitruksisen kirpsakka janojuoma. Raikas ja helposti lähestyttävän oloinen kirkas ulkomuoto, kevyt pirteä ja hiivaisen oloinen tuoksu ja suuntuntuma, josta sitruunan kirpeys jää leukaperiin.

Piristää mieltä yhdistettynä saunaelämykseen tai iltalenkin jälkeen jääkylmänä. 

Emigrantti
Panimo Honkavuori

Alc. 7.7% / Suomi
Tumman ja utuisen punaruskeaa väriä. Tuoksussaan pähkinäinen, karamellinen ja maltainen. Maussa maltaisuutta, pähkinää ja suuntuntumaltaan erittäin selkeä strong ale.

Emigrantti antaa nautiskelijalleen mahdollisuuden pohtia siirtolaisuuden historiaa voimakkaan tumman makuelämyksen äärellä.

Oktoberfestbier
Spaten

Alc. 5.9% / Saksa
Kirkas, vaalean kullankeltainen ja runsaasti kupliva olut pienehköllä valkoisella vaahdolla. Tuoksu hedelmäinen, viljainen ja maltainen, oikeinkin houkutteleva. 

 Spaten Oktoberfestin juotavuus on hyvällä tasolla. Tätä maistelee mielellään joko sellaisenaan tai rasvaisen makkararuuan tai voimakkaasti maustetun curryn kanssa.