Skip to content

Olutseura DOS ry

Tarkoituksenamme Olutseura DOSissa on akateemisessa hengessä tarjota opiskelijoille verratonta oluttietoisuutta ja edistää samalla olutkulttuuriamme. Toimimme oluesta nauttivien opiskelijoiden järjestönä sekä kohotamme maljaa oluen arvolle, panimoille ja olutammattilaisille ympäri Jyväskylän.

Olutseura DOS ry on toiminut jo vuodesta 2016 asti korostaen oluelle kuuluvaa asemaa osana suomalaista tapakulttuuria myös opiskelijoiden keskuudessa.
Keskiolutkuppiloiden, pubejen ja olutravintoloiden ainutlaatuinen tunnelma on osa omaleimaista olutkulttuuriamme ja myös opiskelukulttuuria. Me haluamme tukea näiden paikkojen olemassaoloa, sillä olut hyvässä tunnelmallisessa miljöössä on jo puoli nautintoa.

Oleellinen osa olutharrastusta on sen ympärillä pyörivä samanhenkinen yhteisö. Meillä on DOSissa maukas ja lempeä yhteishenki. Koko yhdistyksen toiminta perustuu tähän yhdessä tekemiseen maisteluiden sekä tietoisuuden jakamisen muodoissa. 

Meidän mielestämme vastuullinen oluen juonti ja kohtuullisuus ennen kaikkea on osana täydentämään positiivista olutkulttuuria.
Vuoden 2020 poikkeustilanteen vuoksi DOS on jatkanut olutkulttuurin tukemista sekä ihmisten ja oluen yhdistämistä pääosin ja toistaiseksi verkkoalustoilla.

Seurassa olut on parempaa!

Historiikki

Tulevan puheenjohtajan Mella Mattilan vakuuttava puhe hurmasi dossilaiset 2015 perustamiskokouksessa Jalossa.
Olutseuran toimintaa hahmoteltiin jo 15. tammikuuta 2013 eräänä tiistaina 'Oluen perusteet 5op' -tapahtumassa. Paikkana toimi Gastropub Jalo

Määrän sijaan laatua – seuran ensikuohahdus

Kauppatieteilijät ja opiskelijakaverukset Jori Hurula ja Mikael Markkula perustivat seuran, kun Jyväskylässä ei ollut heidän ideoitaan vastaavaa toimintaa opiskelijoille, jossa määrän sijaan mietittäisiin oluen makua ja laatua.

Toinen idean alkuunpanijoista ja alkuperäinen DOS Master Jori Hurula kuvaa alkuaikaa seuraavasti:
“Käsityöläisoluiden hifistely oli tuolloin alkamassa ja kiinnostusta oli monilla. Dumppi ry:llä oli 2003 maininta vanhalla foorumillaan olutseurasta eli DOS (Dumpin Olutseura), mutta siellä kommentteja oli muutama ja maisteltiin Koffia ja Karhua. Ehdotinkin seuran henkiinherättämistä vahvalla konseptilla Dumppi Ryn kevätkokouksessa 2012, mutta sain vastaukseksi hallitukselta että kenelläkään ei ole aikaa tehdä tätä, tee itse. Siispä tein itse. Tuota mallia oli kehitettävä paljon avoimemmaksi ja paremmaksi, ja mallina on otettu tamperelaisten BOSA ry:tä, joka on se suurin ja näkyvin toimija akateemisissa olutseuroissa. Veli oli siellä 2013 puheenjohtajana joten olin myös edustamassa DOSia heidän 10-vuotisjuhlillaan. Yhteistyö olutseurojen välillä on edelleen vahvaa ja yhteisiä tapahtumiakin on heidän kanssaan ollut. Alussa painotin vahvasti että se on Olutseura DOS eikä vain DOS eikä etenkään Dumpin Olutseura – sellaiseen ei kukaan muu liittyisi. DOS ei alkutaipaleen jälkeen liity enää mitenkään Dumppiin vaan on vahva itsenäinen nainen. Tehtiin vahva brändi, logo, jäsenkortti, haalarimerkki ja tuttu kaava mitä ilmoittautumiset noudattaa. Myös valokuvia otin paljon, jotta ihmiset voivat tägätä kavereitaan Facebookissa ja näkevät millainen meininki ja millaisia oluita maistelemme.” 

Oluen Perusteet 5op, 2013

Olutseura DOSin alkuperäinen toiminta sai alkunsa yhtenä tiistaina tammikuussa 2013. Ensimmäinen olutilta oli Gastropub Jalossa työnimellä Oluen Perusteet 5op, eli edelleen samassa paikassa kuin tulevina vuosinakin. Ensimmäinen olutilta oli suosittu. Se oli ilmoittautumisiltaan täynnä kahdessa minuutissa. Ilmoittautuneita oli yli 50 oluenystävää, 12:sta eri ainejärjestöstä. Sama toistui lähes joka kuukausi muiden tätä seuranneiden tapahtumien yhteydessä: kysyntää oli enemmän kuin paikanpäällä penkkejä, mikä tarkoitti kirkasta tulevaisuutta seuralle.

Olutillat – tupa & tuopit täyteen 

Konseptiksi syntyi olutilta, joka olisi jokaisen kuukauden toinen tiistai ja että siitä tulee tuttu sekä odotettu asia poikkitieteellisenä ja kaikille opiskelijoille avoimena. Ei siispä minkään ainejärjestön tai pienen porukan omana. Nykyisin eri ainejärjestöjen edustajia on mukana yli 25:stä järjestöstä, joten laajuutta piisaa. Se on kenties ainejärjestöjen määrässä laajinta toimintaa Jyväskylässä.
 

Alun perin oli tarkoituksena myös että joka olutilta on eri teema ja myös Yläkaupungin nukkavieru, kotoisa ja valikoiman erikoisuuksistaan tunnettu Vihreä Haltiatar on mukana, jotta kokeneemmille saadaan uusia olutelämyksiä. Mukaan otetaan 30-40 nopeinta ilmoittautujaa, ja oluihin tutustutaan ohjatusti ja keskustellen eli sekin on pysynyt samanlaisena koko toiminnan ajan. Vain oluet vaihtuvat.

Alkuvaiheessa oli selvää, että toiminnassa täytyy olla kerran viikossa ohjatun olutillan lisäksi muutakin. DOS oli lisäksi mukana joka syksy Dumpin ja Pörssin uusien opiskelijoiden fuksiaisissa peräti kahdella omalla rastilla, joissa piti tunnistaa muun muassa Saimaan oluita. Saimaan Juomatehtaan  kanssa tehty yhteistyösopimuksen myötä toiminta helpottui isompien tapahtumien järjestämiseen ja ehkä ensimmäistä kertaa myös tuoton saamiseksi tapahtumista, sillä olutillat itsessään eivät tuottaneet mitään voittoa vaan kassaa tuli jäsenmaksuista joka sekin maksetaan vain kerran liittymisen yhteydessä.Tamperelaisen olutseura Bosan malli Oktoberfesteihin vaikutti herkulliselle, ja ensimmäiset Oktot järjestettiin heti 2013 Gastropub Jalossa. Tupa ahdettiin täyteen 50 hengellä ja iltaa vietettiin railakkaalla sitsimeiningillä. Olutta oli paljon, mutta se oli tottakai saksalaistyylistä. Haalarit oli vielä tämän kerran päällä, seuraavana vuonna 2014 oltiin jo ilman. 

Vahva pohja yhdistykselle

Seuralle oli luotu vahva pohja ja tukeva jäsenistö. Seura sai Jori Hurulan ja Mikael Markkulan kahden vuoden DOS Masterina toimimisen jälkeen uudet toimijat. Jäsenistön joukosta haettiin uudet DOS Masterit ja toiminta vakiintui siitä lähtien hiljalleen.
Vuonna 2015 yhdistyksen rekisteröimisen jälkeen toiminta on jatkunut vakaasti, kasvaen ja kehittyen. Erityisesti Aalto-salin Oktoberfestit polkaisivat toiminnan uudelle tasolle. Pitkien pöytien, olutruokien ja isojen tuoppien ansiosta toiminta näkyi hienosti ja isosti opiskelijoiden pimeässä syksyssä.
Jori ja Mikael Gastropub Jalossa 2013

Erikoisten oluttrendien vuodet ja myöhemmät etätuopit 

Olutseura DOS ry on edelleen opiskelijoiden silmissä sopivan lähestyttävä toimija. Toimintaan on helppo hypätä mukaan, joko kerran satunnaiseen olutiltaan tai olla mukana joka kuukausi erilaisten olutteemojen äärellä. Monelle opiskelijalle kuukausittain järjestettävä Olutilta on se odotetuin tapahtuma. Myöhemmin seuran yhteistyön laajentuessa mukaan nousi olutiltojen ja Oktoberfestin rinnalle uusia tapahtumakonsepteja, kuten Olutta & lautapelejä ja tietokoneyhteyksin toteutettuja etätapahtumia. 

Vuoden 2020 kevään epidemiakriisin pitkittyessä olutillat pysyivät tauolla ja toimintaa siirryttiin kehittelemään ja pitämään etäyhteyksien pariin. Jäsenistön koko kuitenkin tapahtumatuotannon väljyydestä huolimatta saavutti 1000 ilmoittautuneen jäsenen maukkaan rajapyykin joulukuussa 2020.

Tapahtumista ja olutilloista tuttuja olutarvostelulomakkeita vuosien varrelta. 2020-luvulla lomaketta uudistettiin useamman kerran

Etäily päättyköön

Vuoden 2021 syyspuolella suomalainen ravintolatoiminta alkoi elpyä takasisin entiselleen, mikä tarkoitti myös olutiltojen pitoa jälleen ravintoloiden tiloissa pienillä uudistuksilla järjestettyinä. 2022 alkupuoliskolla loputkin ravintoloita koskeneet rajoitukset päättyivät ja Olutseura DOSin toiminta palasi tuttuun malliinsa. Tekeminen jatkui siitä mihin jäätiin vuonna 2020.

Vapautuneen ajan hengen seurauksena sekä ravintolatoiminnan rajoittamattomuuden kunniaksi DOS järjesti ensimmäisen Sour-olutillan 12.4.2022 Teerenpelissä. Myös sour-oluita karttanut ex DOS-presidentti nähtiin viihtymässä sour-oluiden äärellä. Ajat ovat muuttuneet ja aikaisempina vuosina paheksuttu sour-oluttyyli jatkoi tuoreen suosion keräämistä Olutseura DOSin riveissä. Syksyllä 2022 DOS sai allekirjoittaakseen erityisen odotetun HIISI-yhteistyösopimuksen ja Oktoberfest by DOS 2022 järjestyi Valorinteellä samana syksynä 21.10. keräten paikalle miltein satapäisen yleisön.

Olutseura DOS sai uuden kokousnuijan vuonna 2019. Nuija on tehty käsityönä Muuratsalossa visakoivusta ja siihen on integroitu olutihmiselle tuikitärkeä pullonavaaja
Ensimmäisillä yhdityksen järjestämillä Oktoberfesteilla oli tupa täynnä ja tunnelma railakasta Aalto-salissa vuonna 2015
Rekisteröitynyttä yhdistystoimintaa edeltäneillä Oktoberfesteillä raikkaat oluet virtasivat Gastropub Jalon "olutkellareissa" jo vuonna 2013

Tiedonjanoisille

Jäsenistön rakenne

DOS Lukuina

(* luvut suuntaa antavia)

  • Rekisteröitynä yhdistyksenä since 4.1.2016 
  • Jäseniä noin 1600 (kasvaa jatkuvasti)
  •  Ainejärjestöjä mukana  25*
  • Tapahtumia vuodessa  20*
  • Yhteistyökumppaneita 10*