Monen dossilaisen hartaasti odottama ja paljon toivottu viini-ilta pidettiin vihdoin Jalon kabinetissa. Tutun ja turvallisen Jalon rytmiryhmän lisäksi viinin saloihin meitä johdatteli alan konkari ja kivenkova asiantuntija Frans & Sandran ravintolapäällikkö Kalle Heinäsuo. Kiitos asiantuntevasta ja viihdyttävästä opastuksesta!
Illan aikana tutustuimme viiniin kahden valko- ja kahden punaviinin voimin. Saimme maisteltavaksemme neljä erilaista viiniä, joista jokaisella oli selkeästi tunnistettava ja omanlainen luonne. Jalon keittiö tarjosi meille myös mahtavat yllätyslautaset, jotka sisälsivät rapuskagenia ja naudan ulkofileetä. Niiden avulla pystyimme paitsi herkuttelemaan, myös testaamaan sitä, miten viinit toimivat yhdessä ruoan kanssa. Ja hyvinhän ne toimivat.
Seuraavassa esitellään illan aikana maistellut viinit. Viinien kuvailut ovat valikoituja paloja osallistujien omista havainnoista ja pisteytys on kaikkien arvioiden keskiarvo asteikolla 0-5.
Dark Horse Sauvignon Blanc
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Rypäleet: Sauvignon Blanc, Semillon, Albariño
Tuoksu: “Pistävä. Makea. Hento. Viinimarjainen.”
Maku: “Kuivahko. Kirpeä. Hapokas. Hedelmäinen. Karviaista. Mustaviinimarjan lehtiä. Valkoherukkainen. Omenamehua. Makea jälkimaku. Toimii hyvin yksin. Rapuskagenin kanssa turhan mieto.”
DOS-arvio: 3,20/5 pistettä
Riesling Kalkstein
Valmistusmaa: Saksa
Rypäleet: Riesling
Tuoksu: “Vahva. Mineraalinen. Maanläheinen. Brie-juusto.”
Maku: “Kuiva. Pistävä. Hapan. Raikas. Kirpeä. Iskevä. Vihreää omenaa. Mineraalinen. Toimii rapuskagenin kanssa.”
DOS-arvio: 3,63/5
Jalon rapuskagen
DOS-arvio: 5/5
Dark Horse Merlot
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Rypäleet: Merlot, Petite Shiraz, Petit Verdot, Albariño
Tuoksu: “Pehmeä. Hilloinen. Karamellinen. Vaniljainen. Mustetta.”
Maku: “Keskitanniininen. Voimakas. Tummia marjoja. Hilloinen. Savuinen. Mausteinen. Glögimäinen. Vaniljainen. Luumuinen. Pähkinäinen. Tamminen. Seurusteluviini. Toimii myös lihan kanssa.”
DOS-arvio: 3,45/5
Demuerte
Valmistusmaa: Espanja
Rypäleet: Monastrell, Syrah
Tuoksu: “Savuinen. Kalkkinen. Suolainen.”
Maku: “Keskitanniininen. Tosi kuiva. Vahva. Kirpeä. Hedelmäinen. Kypsiä marjoja. Luumuinen. Savuinen. Rikas. Mineraalinen. Yrttinen. Mausteinen. Voimakas jälkimaku. Toimii lihan kanssa.”
DOS-arvio: 3,24/5
Naudan ulkofilee
DOS-arvio: 5/5