Skip to content

DOS Hallituksen pestiesittelyt – Puheenjohtaja

DOS-Hallituksemme on verraton tiimi oluen monitaitureita. Syyskokous, jossa uusi hallitus valitaan, on pian täällä, joten esittellään hallituspestejä. Ensimmäisenä vuorossa puheenjohtajan esittely.

Kuka, mitä, häh?
Hyvää morjensta. Olen oluen puhemies, oluenystävä, olutseura-aktiivi, fillaristi ja kauppatieteiden n-vuotinen opiskelija. Olutkulttuurille vihkiytyminen saa arvostamaan myös tekoja ja toimintaa, kuten kuuluukin. Olen toiminut hallituksessa vuodesta 2019 lähtien.

Kerron lyhyesti nykyisestä pestistäni Q&A muodossa.
Kerron myös rivien välissä miksi DOS on yksilöllinen ja hieno olutseura, jossa puheenjohtaja vastaa apuvoiman kanssa DOSin hallinnon arkipuuhista.

Puheenjohtajan pesti lyhyenä hissitekstinä?
Ytimekkäästi sanottuna suosittelen pestiä olutihmiselle, joka:

  • haluaa oppia ja saada paljon itselleen olutkulttuurista
  • haluaa olla mukana sitoutuneesti luomassa yhteis√∂llist√§ opiskelijael√§m√§√§ ja antaa aikaansa jyv√§skyl√§l√§isten oluenyst√§vien hyv√§ksi
  • on valmis oppimaan uutta ja luotsaamaan pirte√§√§ olutseuraamme eteenp√§in
  • on kykenev√§ kuuntelemaan, kannustamaan ja innostamaan muita
  • lis√§ksi uskaltaa ottaa vastuuta sek√§ olla rohkea

Tunnistitko itsesi? Jos näin on, olisit varmasti juuri sopiva henkilö puheenjohtajaksi.

Mitä puheenjohtaja puuhailee?
Puheenjohtajana (pj:nä) pääsee vaikuttamaan niin moneen asiaan seuran toiminnassa, kuin vaan aika riittää. Isoin perinteinen tehtävä on usein hallitusten kokousten vetäminen. Eli kokouksissa puhuminen, yhdessä miettiminen ja (hienon) puheenjohtajan nuijan kopauttelu. Lisäksi tulee neuvoteltua ja allekirjoiteltua kaikenlaista mukavaa, sillä pj:llä on yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus.
Pestin muut työt keskittyvät pj-sähköpostin päivystämiseen, jäsenrekisterin ylläpitoon. Pidän myös silmällä, että asiat sujuvat kuin rasvattu hallituksen muiden sektorien toiminnassa. pj:llä onkin kohtalaisen vapaat kädet järjestellä hallituksen sisäistä toimintaa, viestintää ja työtapoja, kunhan säännöissä ja kohtuullisessa sovitussa työmäärässä pysytään. Onneksi apu on tarvittaessa lähellä.
Varapuheenjohtajasta (vpj) on iso apu työtaakkaan. Olen kahtena pj. vuotenani jakanut teknisen työn kuten jäsenrekisterin ylläpidon ja sosiaalisemman edustustoiminnan vpj:iin kanssa. Niin kuin vpj. on tukena puheenjohtajalle, on puheenjohtaja myös apuna ja tukena hallituksen muille sektoreille.

Parasta mitä olen puuhaillut puheenjohtajana?
РTapahtumatuotanto ja sen hedelmien näkeminen eli uudet tuttavuudet oluissa ja ihmisissä. On mahtavaa, että voi antaa opiskelijayhteisölle omaa aikaansa.
РToisena tulkoon yhdistyksen nettisivujen uudistaminen vuoden 2020 webmasterin kanssa yhteistyössä ja niiden ylläpito nykyisen webmasterin kanssa.
РKolmantena oluen äärellä toimiminen. Kerrankin voi sanoa tekevänsä eikä vain puhuvansa tekemisestä!

Mikä on pahinta pestissä?
Pandemian pahimmassa puraisussa pahimmaksi PJn stressitekijäksi kulminoitui päätöksenteon vaikeus. Väitän ettei kenelläkään ollut valmiuksia onnistua olemaan stressaamatta noina synkkinä aikoina. En itse toivoisi kenenkään joutuvan samalaisessa ajassa PJ saappaisiin, miettimään miten oikein viestiä, tehdä tai rajoittaa yhdistyksen toimintaa samalla noudattaen ja kuunnellen alati vaihtuvaa toimintaympäristöä.
Toinen hankaluus pj.nä on alku ja kokonaiskuvan hahmottaminen. Alkutaival voi olla tuoreella puheenjohtajalla yhtä vaikea kuin panimon perustaminen suomessa. Kaikenlaista alkuinvestointia tulee tehdä omaan osaamiseen, jotta toiminta saadaan pyörimään. Henkilökohtainen tavoitteeni on pysyä tulevan puheenjohtajan apuna ja tukena alkuvaiheen yli. Puheenjohtajaa tulee auttamaan alkuun kattava perehdytys, pestitestamentit ja edellisen hallituksen tuki. Ja JYY:n tarjoama apu. Riittävällä innokkuudella ja päättäväisellä asenteella pääsee todella pitkälle.
Takaan sen, että tuleva puheenjohtaja voi taputtaa itseään selkään, kun arki uudella tiimillä alkaa: DOSin oluttapahtumat täyttyvät, hallitus työstää yhdistyksen arkea hyvällä hengellä ja olutseura DOS täyttää tavoitteitaan.

Mitä puheenjohtajan pesti antaa?
Hallitustoiminta ei ole kiittämätöntä hommaa, jos näin olisi, olisi syytä pohtia asiaa. Itselleni pj-pesti on antanut paljon. Olen saanut perinteisten seikkojen, kuten uuden osaamisen, ymmärtämisen ja kiitoksen lisäksi uusia olutmakuja, tuttavia ja rikkaita kokemuksia, joita en varmasti muuten olisi saanut.

Aloittelevalle olutharrastajalle hallitustoiminta on todella hyvä tiedon peruspaketti, sillä hallitushommissa törmää kaikenlaiseen oluen saralla. Pj:nä peruspaketti syvenee hieman, ja mitä enemmän toiminnassa on sydämellään mukana, sitä enemmän olutkulttuurissa ja ravintolamaailmassa saa kahlata ja oppia uutta.
Pesti on siis lyömätön mahdollisuus nostaa oman osaamisen tasoa. Olen ilokseni huomannut, että pj:n pestissä vietettyä aikaa arvostetaan erityisesti alan työmaailmassa. Ehkä sen vuoksi että se tuo mukanaan reilun kattauksen työelämätaitoja. Suoritettu pj:n pesti kertoo usein paineensietokyvystä, sitoutumisesta ja yleisestä get-it-done asenteesta, jota voi soveltaa ja hyödyntää olutmaailmaa laajemminkin työelämässä.
Voisin väittää, että kaikki tavat erottua edukseen on nykyään parempia työllistymisen kannalta kuin tyhjä kuori ja tyhjät puheet. Puheenjohtajan pesti antaa takuulla eväitä hypätä tiimityön täyteisen työelämän kärryille mukaan.

Miten kuvailisin DOSia oluttematiikalla?
DOS on parhaimmillaan innovatiivisen pienpanimo-oluen tasoinen toimija, jonka toiminnan luotettavuus on osin lähellä perinteisten suomi-bulkkioluiden tasoista tasalaatua.
DOSin aromina kuvaisin rehellisyyttä ja reilua menoa, joissa on selkeitä vivahteita tolkullisesta juomatapakulttuurista. Hallitustoiminta on toki DOSin kuivinta osuutta, mutta se antaa uskottavaa runkoa ja ripauksen ammattimaisuutta kokonaisuudelle. Hallituksessa toiminta alkaa maistumaan huomattavasti enemmän aikaa myöten runsaalta, mutta silti pehmeältä.
Välillä DOSissa on satunaisia lieviä makuvirheitä, jotka usein saadaan korjattua aktiivisella otteella ja yhteisön tuella. Pahimmillaan DOS oli pandemia-aikana, silloin meno ei maistunut ollenkaan ja silloin useita ideoita kaadettiin viemäriin. Osa pääsi väljähtymään aiheuttaen kulissien takana ja yleisössä epämiellyttäviä pettymyksen hetkiä muun muassa kerta toisensa jälkeen peruttujen tapahtumien vuoksi. Laadussa on päästy onneksi samalla trendilinjalle, jolta pudottiin keväällä 2020.

DOS sopisi hyvin palautusjuomaksi. DOSin käytännöllisyys on ehtaa vastapainoa akateemisen elämän arjelle, jossa ollaan nenä kiinni eri tiedealojen kirjallisuudessa. Elämän vastapaino virkistää.

Painotan vahvasti DOSin nautittavuutta ja sopivuutta tietoiseen juomatapaan. Siinä mielessä DOS on kevyttä kohtuullisesti nautittuna, sillä se edustaa järkevää juomista. Luonteensa vuoksi DOS sopii maisteltavaksi lämminhenkiseen pubiympäristöön tai arvokkaaseen ravintolaan. Erityisesti se sopii silloin tällöin hyvän keskustelun seuraan kyytipojaksi huomattavasti paremmin kuin kädenlämpöisenä halvimpana kaljana illan ’yhdeksi liian moneksi’.

Untappd arvosana DOSille – Viis kautta viis

Mutta DOS on paljon muutakin kuin kuvaamani. Se on monille jyväskyläläisille tapahtumien muodossa tilaisuus tavata toisia hyvän oluen äärellä. Oluen sijaan DOS voisi olla joskus pikemminkin tunnelmaseura. Yhtä kaikki DOS ja olut on parasta seurassa.


T√§t√§ kirjoittaessani nautiskelin mielikuvituksellisesta ‚ÄĚl√§ht√∂malja‚ÄĚ lasistaan tunnettua Kwak-nimist√§ vahvaa belgialea.

Etukäteen hakijoita kiittäen ja maljaa teille nostaen
Varapuheenjohtaja 2019, puheenjohtaja 2020 ja puheenjohtaja 2021
Juho Onkinen

PJ (oikealla) & VPJ Oktoberfest tunnelmissa