2020 hallitusesittely
Kippis toiminnasta kiinnostunut!
Meikäläinen on ollut jo kaksi vuotta hallitustoiminnassa mukana ja toiminnan kokonaisuudesta onkin hahmottunut jo pitkälle vaalean laagerinkirkas kuva.
Puheenjohtajan pestin ainesosaset:
Puheenjohtajan päätehtävä on käytännössä yhdistyksen hallinnollisten asioiden hoitaminen, kuten yhdistysrekisterin tietojen päivittäminen, pankkiasioinnit ja kokousten järjestäminen. Suurimman osan ajasta puheenjohtaja keskittyy kuitenkin yhdistyksen toiminnan organisointiin, siis kokonaisuuden hallintaan ja tehtävien delegointiin. Puheenjohtajan on näin ollen syytä olla jatkuvasti kärryillä siitä, missä mennään, missä muut hallituslaiset menevät ja kalenteroida toimintaa pitkin vuotta. Toiminnan ideointi ja kehittäminen ripauksena siellä täällä on aina paikallaan.
Kenelle suosittelen puheenjohtajaksi hakemista?
Kenelle tahansa, joka tuntee kiinnostusta olutta ja yhdistyksen hallintoa sekä toiminnan organisointia kohtaan. Tehtävä tarjoaa paljon arvokasta kokemusta työelämään ja lukuisia oppimisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia.
Tehtävään sopii kunhan on hiukan organisaatiokykyä ja rohkeutta yhdistää harrastus (oluennautiskelu) ja aktiivinen hallinto. Alun vaiheilla pärjää pitkälle kun tietää mistä hakea tietoa ja keneltä kysyä pulmatilanteiden kohdalla. Omat ohjenuorani ovat olleet mm. muut yhdistystoimijat, aiemmat hallitukset ja pikaiset piipahtamiset yhdistyslain ja JYY:n järjestöjen ohjepankin puolella. Innolla ja aktiivisella asioihin get-it done asenteella suhtautumisella pärjääkin pestissä koko vuoden ajan. One might say it’s easy as pouring a beerfect pint.
Mitä pitäisi ajatella ensivuodesta?
Tämä vuosi on ollut ravintolatapahtumiin nojaavalle yhdistystoimijalle yhtä inhottava kuin huonelämmin oluttuoppi unohtuneena aamupalapöydälle tai lempioluen loppuminen kokonaan saatavilta.
Vuosi 2020 jää DOSin historian muistiinpanoihin vuotena, jolloin toiminnan edellytyksiltä vietiin useamman kuin kerran matto alta ja siihen lisäksi poskelle läimästiin vähintäänkin tahmealla baaripyyhkeellä.
Ajan hengen mukaisesti ehdottoman vastuullisesti toimiminen muuttuneessa ajassa olikin suuntaviivamme
ja runkomme toimia perinteitä ja ‘uutta jatkuvassa muutoksessa ollutta normaalia’ kunnioittaen ja tunnustellen niin oikein kuin olutkulttuuria edistävän seuran odotetaan toimivan.
Vuotta voisi kuitenkin rehellisesti kuvailla ilmaisuin: ikävää, inhottavaa ja epästabiilia.
Riittävällä innokkuudella, päättäväisellä asenteella ja armollisuudella on kuitenkin selvinnytkin sanan varsinaisessa merkityksessään pitkälle. Uskon, että vuodenvaihteen jälkeen asiat alkavat helpottamaan. Ainakin seuran toiminnan kannalta suurin kynnys on ylitetty uusien tyhjältä pöydältä suunniteltujen konseptien luomisessa. Myöskään suuria muutoksia haastavampaan suuntaan ei uskoisi tulevan vastaan, niin ettei toimintaan uponneita työtunteja enää tulevaisuudessa joutuisi valuttamaan hukkaan niin kuin panimolla pilaantuneita hehtolitroja epäonnistuneen käymisen jälkeen.
Mikä puheenjohtajana toimimisessa on ollut antoisinta vuonna 2020?
Ehdottomasti se, että on päässyt toimimaan harrastuksen parissa ja oppinut näkemään asioita eri tavalla värikkäästä ravintolamaailmasta sekä myös omasta itsestään. Lisäksi vuoden aikana on pystynyt tutustua useisiin mahtaviin tyyppeihin myös baaritiskin toiselta puolen. Erityisesti vuonna 2020 hallitustoiminta ja muutosjohtaminen on tuonut sisältöä muuten tapahtumaköyhään ja hiljaiseen arkeen semi-eristyksissä ruutujen kelmeää loistetta tuijottaen ja tiedotusvälineiden koronauutisia kuumotellen.
Oli miten oli. Puheenjohtajien on tapana pärjätä aina – siispä kirkkain katsein uusia tuoppeja ja toimintaa kohden!
Varapuheenjohtaja Petteri Linkomaa
Moro! Tässä varapuheenjohtaja Petteri.
Aloittaessa yliopisto-opintoni syksyllä 2017 kuulin olutseura DOSin kutsun heti, tutorini suositellessa liittymistä iloiseen joukkoon.
Siitä lähtien olenkin tasaiseen tahtiin ravannut olutilloissa, ja niiden kautta onkin monta kaunista kaveruutta syntynyt.
Hallitukseen hakua olin pohtinut useampana vuonna, mutta vasta 2019 tuli haettua ja se kyllä kannatti!
Varapuheenjohtaja toimii puheenjohtajan ja tarvittaessa muun hallituksen apukätenä. Vuosi on sisältänyt esimerkiksi olutseuran edustamista ja esittelynä erilaisissa tapahtumissa, järjestön asioiden suunnittelua puheenjohtajan kanssa oluen äärellä, jäsenrekisterin ja jäsenyysasioiden hoitoa sekä paljon muuta. Myös yhteistyöneuvotteluissa on silloin tällöin tullut oltua mukana,
ja ne ovat olleet kiinnostampia kuin miltä ne ehkä kuulostavat. Varapuheenjohtajan pestissä erityisen mukavaa on mielestäni monipuolisuus roolin ollessa eräänlainen jokapaikanhöylä. Tarvittaessa varapuheenjohtaja myös sijaistaa puheenjohtajaa tämän ollessa estynyt.
Kokonaisvaltainen tutustuminen järjestötoiminnan kenttään ja siitä opitut uudet asiat ovat jääneet positiivisena mieleen. Yhteistyöneuvotteluissa ja oluitilloissa kuultu oluttietämys ja tarinointi sekä toiminnan järjestäminen jäsenistölle ovat olleet hallitusvuoden parasta antia.
Suosittelen varapuheenjohtajan tehtävään, jos monipuolinen tutustuminen järjestötoimintaan kiinnostaa. Oma motivaatio ja halu oppia uutta riittää pestissä toimimiseen hyvin.
Rahastonhoitaja Henna Jääskeläinen
Hellurei! Olen Henna, kauppatieteiden kolmannen vuoden opiskelija ja DOSin tämän vuoden rahastonhoitaja. Rahastonhoitajana pääsee harjottelemaan kirjanpidon hoitamista käytännössä ja siitä onkin apua niin työnahaussa kun muutamissa yliopiston kursseissakin. Hommassa parasta on se, että sitä saa tehtyä todella vapaasti omien aikataulujen mukaan ja samalla pääsee myös vaikuttamaan olutseuran toimintaan. Suosittelen pestiä niille, jotka tykkää näpertää numeroiden kanssa.
Olutseurassa homma on rentoa, joten ei tarvii jännittää, jos ei oo mikään taloushallinnon ammattilainen valmiiksi. Tässä pestissä oppii paljon ja saa hyvää käytännön harjoitusta!
Tapahtumavastaava Eerik Kajala ja toinen tapahtumavastaava & sihteeri Anni Palvi
Tapahtumavastaavan pesti on yksi työläimmistä, mutta myös antoisimmista hallitusrooleista. Tapahtumavastaava toimii tiiviissä yhteistyössä yhdistyksen yhteistyökumppaneiden kanssa ja on eturivissä vaikuttamassa tapahtumien sisältöön. Tapahtumavastaava huolehtii ensisijaisesti yhteistyösopimusten mukaisien tapahtumien toteutumisesta, mutta on vapaa toteuttamaan halutessaan melko vapaasti myös sopimusten ulkopuolisia tapahtumia. Tapahtumavastaavat hoitavat kokonaisuudessaan tapahtumien markkinoinnin sekä ilmoittautumiseen liittyvät asiat. Tapahtumavastaavia valitaan useimmiten kaksi henkilöä, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä tapahtumien järjestämisen parissa. Koska pesti sisältää paljon markkinointia, olisi suotavaa, että ainakin toisella tapahtumavastaavista olisi edes hieman graafista osaamista.
Sihteerinä homma on kokousten aikana kirjoittaa pöytäkirjoja, jotka kirjoitetaan myöhemmin puhtaaksi.
Toimii hyvin katsauksena yhdistyksen hallinnolliseen puoleen. Toiminta sihteerinä on kevyttä ja mahdollistaa muidenkin askareiden hoitamisen pestin ohella.
Webmaster ja tiedottaja Jesse Naakka
Tervestä! Olen Jesse ja olen toiminut vuoden 2020 hallituksen webmasterina sekä tiedottajana. Tiedottajan tehtäviin kuuluu uutiskirjeen lähettäminen sekä jäsenistön tiedottaminen tärkeistä asioista. Tänä vuonna uutiskirjeiden lähettäminen on ollut jokseenkin hiljaista, koska vallitsevan tilanteen takia meillä ei ole juurikaan ollut tapahtumia tai muita asioita mistä jäsenistöä olisi ollut hyvä tiedottaa uutiskirjeen muodossa.
Webmasterin hommiin kuuluu verkkosivujen ylläpitäminen. Tänä vuonna sivuja on päivitetty vähän modernimmaksi, mikä on aiheuttanut allekirjoittaneelle aika paljon ylimääräistä hommaa mitä ei normaalisti webmasterin pestiin kuulu. Pääsääntöisesti tarkoituksena olisi auttaa muuta hallitusta web asioissa ja tehdä pieniä päivityksiä nettisivuille.
Yhteistyövastaava Annika Suominen
Yhteistyövastaavan toimeenkuvaan on kuulunut yhteistyöasioiden järjestely olutseuran ja yritysten välillä. Yhteistyön avulla mahdollistamme toimintaamme. Näkyvimmin yhteistyö on esillä olutiltojen aikana: olutiltojen järjestäminen ei olisi mahdollista ilman sopimuksia yritysten kanssa. Yhteistyön ei tule olla yksipuolista, vaan molempia osapuolia hyödyttävää ja toivottavasti se on sitä myös jatkossa. Yhteistyötä tehdää niin ravintoloiden, panimoiden kuin muiden ainejärjestöjen kanssa.
Yhteistyövastaavan tehtäviin kuuluu kehittää järjestön yhteistyömahdollisuuksia, sekä ylläpitää jo olemassa olevia suhteita. Vaikka ajatus sopimusrumbasta ja pitkistä neuvotteluista yritysten ja järjestön välillä kuulostaa kuumottavalta ja raskaalta toiminnalta, on kyseessä kuitenkin suhteellisen yksinkertainen prosessi. Kun uusia mielenkiintoisia yrityksiä tai yhdistyksiä ilmaantuu, niin ota yhteyttä heihin esimerkiksi sähköpostitse tai puhelimitse, ja sovi tapaaminen. Mieti mitä olutseura voi tarjota mahdolliselle yhteistyökumppanille ja mitä voisitte tästä saada vastapalveluksena. Tänä vuonna uusina yhteistyökumppaneina ovat tulleet mm. Panimoyhtiö X sekä monelle dossilaiselle tuttu ja kaivattu Musta Kynnys
Yhteistyökumppaneiden etsiminen tapahdu pelkästään yksin, vaan apuna ovat niin hallituslaiset kuin jäsenistö.