Skip to content

Kauan odotettu viini-ilta

Monen dossilaisen hartaasti odottama ja paljon toivottu viini-ilta pidettiin vihdoin Jalon kabinetissa. Tutun ja turvallisen Jalon rytmiryhmän lisäksi viinin saloihin meitä johdatteli alan konkari ja kivenkova asiantuntija Frans & Sandran ravintolapäällikkö Kalle Heinäsuo. Kiitos asiantuntevasta ja viihdyttävästä opastuksesta!

Illan aikana tutustuimme viiniin kahden valko- ja kahden punaviinin voimin. Saimme maisteltavaksemme neljä erilaista viiniä, joista jokaisella oli selkeästi tunnistettava ja omanlainen luonne. Jalon keittiö tarjosi meille myös mahtavat yllätyslautaset, jotka sisälsivät rapuskagenia ja naudan ulkofileetä. Niiden avulla pystyimme paitsi herkuttelemaan, myös testaamaan sitä, miten viinit toimivat yhdessä ruoan kanssa. Ja hyvinhän ne toimivat.

Seuraavassa esitellään illan aikana maistellut viinit. Viinien kuvailut ovat valikoituja paloja osallistujien omista havainnoista ja pisteytys on kaikkien arvioiden keskiarvo asteikolla 0-5.

Dark Horse Sauvignon Blanc

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Rypäleet: Sauvignon Blanc, Semillon, Albariño

Tuoksu: “Pistävä. Makea. Hento. Viinimarjainen.”

Maku: “Kuivahko. Kirpeä. Hapokas. Hedelmäinen. Karviaista. Mustaviinimarjan lehtiä. Valkoherukkainen. Omenamehua. Makea jälkimaku. Toimii hyvin yksin. Rapuskagenin kanssa turhan mieto.”

DOS-arvio: 3,20/5 pistettä

 

Riesling Kalkstein

Valmistusmaa: Saksa

Rypäleet: Riesling

Tuoksu: “Vahva. Mineraalinen. Maanläheinen. Brie-juusto.”

Maku: “Kuiva. Pistävä. Hapan. Raikas. Kirpeä. Iskevä. Vihreää omenaa. Mineraalinen. Toimii rapuskagenin kanssa.”

DOS-arvio: 3,63/5

Jalon rapuskagen

DOS-arvio: 5/5

 

Dark Horse Merlot

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Rypäleet: Merlot, Petite Shiraz, Petit Verdot, Albariño

Tuoksu: “Pehmeä. Hilloinen. Karamellinen. Vaniljainen. Mustetta.”

Maku: “Keskitanniininen. Voimakas. Tummia marjoja. Hilloinen. Savuinen. Mausteinen. Glögimäinen. Vaniljainen. Luumuinen. Pähkinäinen. Tamminen. Seurusteluviini. Toimii myös lihan kanssa.”

DOS-arvio: 3,45/5

 

Demuerte

Valmistusmaa: Espanja

Rypäleet: Monastrell, Syrah

Tuoksu: “Savuinen. Kalkkinen. Suolainen.”

Maku: “Keskitanniininen. Tosi kuiva. Vahva. Kirpeä. Hedelmäinen. Kypsiä marjoja. Luumuinen. Savuinen. Rikas. Mineraalinen. Yrttinen. Mausteinen. Voimakas jälkimaku. Toimii lihan kanssa.”

DOS-arvio: 3,24/5

 

Naudan ulkofilee

DOS-arvio: 5/5