Lokakuun olutilta – Olut & Juusto

Olutseura DOSin lokakuun maistelun tarkotuksena oli perehtyä oluiden ja juustojen yhteensovittamiseen. Tätä varten saimme Jaloon harvinaisen vieraan, sillä Jukolan Juuston juustomestari Markku Liias oli tuonut mukanaan roppakaupalla herkullisia cheddar-juustoja, joita maistelimme hänen asiantuntevalla opastuksellaan. Oluista ja juustoista löytyikin kiehtovia ja jopa hivenen yllättäviä makupareja.

Seuraavassa esitellään illan aikana maistellut juustot ja oluet. Oluiden kuvailut ovat valikoituja paloja osallistujien omista havainnoista ja pisteytys on kaikkien arvioiden keskiarvo asteikolla 0-5.

Prykmestar Wehnäbock & Aito Cheddar Originaali

ABV 6,2%

EBU 27

Ulkonäkö: “Tummanruskea. Vaahtoa ei juurikaan.”

Tuoksu: “Sitruksinen. Makea. Karamellinen. Savuinen. Paahdettua vehnää.”

Maku: “Kevyt. Hieman terävä maku. Kaipaa lisää bodya. Hapokas. Kirpsakka. Sitruksinen. Banaania. Maltainen. Sahtimainen. Vähän tunkkainen. Jälkimaussa paahteisuutta. Humala ja vehnä hyvässä tasapainossa.”

Yhdistelmä: “Juusto tuo vehnän makeutta esille. Kodikas yhdistelmä. Oluen maku pehmenee. Pippurijuuston kanssa toimii. Valkosipulijuuston kanssa banaanisuus korostuu.”

DOS-arvio: 3,45/5 pistettä

 

Donut Island Brewing Ich Bin Ein Berner Grapefruit Gose & Aito Cheddar Mustapippuri

ABV 5,0%

EBU 10

Ulkonäkö: “Ei lainkaan vaahtoa. Kellertävä.”

Tuoksu: “Kirpeä. Hedelmäisyyttä. Mustaherukkainen. Hiivaa.”

Maku: “Kirpeä. Raikas. Suolainen. Kuin merivettä. Trooppinen hedelmäsoppa. Greippinen. Sitruunainen. Kuiva. Hiukan vetinen.”

Yhdistelmä: “Oluen sitruksisuus ja greippisyys vaimenee pippurijuuston kanssa. Mausteisuus korostuu. Olut ja juusto toimivat hyvin yhteen. Hapan+rasvainen toimii.”

DOS-arvio: 2,43/5

 

Donut Island Brewing Frisco Disco IPA & Aito Cheddar Valkosipuli

ABV 6,2%

EBU 56

Ulkonäkö: “Kiva vaahto.”

Tuoksu: “Jännittävä. Sitruunainen. Katkera.”

Maku: “Humalainen. Ruohoinen. Rapsakka. IPAksi pehmeä. Sitruksinen. Suunmukainen. Tasapainoinen. Laimea runko. Lyhyt jälkimaku.”

Yhdistelmä: “Humalointi jää valkosipulin alle. Olut raikastaa rasvaista juustoa. Valkosipulijuusto avaa uusia makuja oluesta. Toimii myös chilijuuston kanssa.”

DOS-arvio: 2,90/5

 

Malmgård X-Porter & Aito Cheddar Chili

ABV 7,0%

EBU 50

Ulkonäkö: “Tumma. Vaahtoisa.”

Tuoksu: “Paahteinen. Tosi suklainen.”

Maku: “Tukeva runko. Tasapainoinen. Suklainen. Humalainen. Pehmeä. Kaakaota. Kahvia. Ruisleipä, jonka päällä kalkkunaa. Lämmin.”

Yhdistelmä: “Chilin maku tuo olueen moniulotteisuutta. Suklaisuus korostuu. Polttava jälkimaku. Klassikkoyhdistelmä. Hyviä yhdessä ja erikseen.”

DOS-arvio: 4,01/5

Suuret kiitokset vielä Jalon Jaskalle ja Jukolan Juuston Markulle illan erinomaisista järjestelyistä! Lisää tietoa palkitun juustolan toiminnasta ja tuotteista löytyy osoitteesta https://www.jukolanjuusto.fi/.