Skip to content

Marraskuun olutilta: Stouteja ja portereita

Stoutit ja portterit ovat pintahiivaoluita, joiden vahva maku tulee tummiksi paahdetuista maltaista. Stout on hieman kuivempi olutlaatu kuin portteri, tunnetuin tyylin edustaja tietysti Guiness. Väriltään oluet ovat tummia kuten niiden vaahtokin. Tummiksi oluiksi luokitellaan EBC-arvoltaan yli 30 arvon omaavat oluet. Tummat, paahteiset oluet nautitaan lämpiminä ja soveltuvat siksi nauttimiseen esimerkiksi hyvän kirjan äärellä. Maku aukeaa maistelun myötä ja oluesta voi nauttia pitkäänkin, sillä tummat oluet nautitaan yleensä hieman lämpimämpinä kuin vaaleat.

_mg_7898

Top Fuel Lab Genious Porter

ABV 7,4%

EBU 27

Keskiasteisesti humaloitu, täyteläinen portteri, jonka mausta löydettävissä myös kypsää hedelmäisyyttä, maku kevyehkö, jopa vetinen. Voimakkaasti alkuun vaahtoava.

_mg_7895

Einstöck Icelandic Toasted Porter

ABV 6,0%

Makuna vahva kahvi ja tumma suklaa, myös makeutta ja paahteisuutta löydettävissä. Vahva ja täyteläinen maku sekä jälkimaku, mutta tuoksu melko kevyt. (Pieni tietoisku: Olut oli Islannissa kielletty vuoteen 1989 asti)

_mg_7889

Fuller’s London Porter

ABV 5,4%

EBU 29

Suklaamaltaiseksi, lakritsiseksi ja kahviseksi kuvailtu hyvin perinteinen portteri. Voimakas suklaisuus havaittavissa maussa.

_mg_7915

Laitilan Imperiaali Stout

ABV 9,2%

Täyteläinen imperial stout, joka on voittanut useita palkintoja (mm. Suomen paras olut 2013 & Vuoden stout 2014). Täyteläinen, helppo, makea. Vahva jälkimaku, jossa raakaa kaakaota.

_mg_7919

Pyynikin Vahvaportteri

ABV 7,5%

Vahva, täyteläinen maku, mutta melko makea ja hieman teollinen. Voittanut palkintoja, mm. Global Craft Beer Award 2014: Gold medalist.