Skip to content

Millaista on olutseuran johdossa? Annan vuosi puheenjohtajana

Kaksi vuotta sitten, kun yhdistyksen perustamiskokouksessa päädyin mukaan DOSin hallitukseen, ei minulla ollut aavistustakaan, minkälaiseen soppaan olin lusikkaani työntämässä. Ensimmäinen vuoteni hallituksessa sihteerinä vei niin mukanaan, että kun vuosi alkoi lähestyä loppuaan, tuntui siltä, että minulla oli vielä vain enemmän intoa ja halua päästä kehittämään DOSin toimintaa eteenpäin. Minulla oli olo, että minulla on vielä paljon annettavaa ja hinku päästä jatkamaan osana tämän mahtavan seuran hallitusta oli kova.  Niinpä alkoi mielessäni muhia ajatus, olisiko minusta yhdistyksen puheenjohtajaksi.

Kun viime syksyn hallitushaku sitten aukesi, pohdiskelin itsekseni pitkään, uskallanko kuitenkaan hakea niin vastuulliseen tehtävään. Päässäni pyöri lukemattomia kysymyksiä: Olisiko minusta siihen? Mitä jos mokaan? Riittääkö minulla aika? Miten se yhdistyslaki oikein meneekään?

Hakuajan lähestyessä loppuaan, päätin, että nyt saa jahkaaminen ja pelkääminen riittää, ja laitoin hakemukseni (jota olin pyöritellyt päässäni pitkään) sisään. Sen jälkeen en ole katunut päätöstäni hetkeäkään. Vuoteni Olutseura DOS ry:n puheenjohtajana on ollut yksi elämäni antoisimmista. Sen lisäksi, että olen oppinut valtavasti uutta, olen oppinut tunnistamaan kuluneen vuoden aikana paremmin, mitkä ovat omia vahvuuksiani. Puheenjohtajan tehtävä on käytännössä hyvin pitkälti kokonaisuuden hallintaa ja sen varmistamista, että kaikilla hallituksen jäsenillä on heille mielekästä tekemistä ja yhdistyksen toiminta sujuu mahdollisimman jouhevasti. Yksi tärkeimmistä taidoista puheenjohtajalle lienee delegointi, ja siinä olen vuoden aikana päässyt itseäni roimasti kehittämään.

Puheenjohtajana pääasiallisin tehtäväni hallituksessa on ollut yhdistyksen hallinnollisten asioiden hoitaminen. Vuoden ajalle on mahtunut muun muassa yhdistyksen tietojen päivittämistä yhdistysrekisteriin, pankissa asioimista, kokousten pitämistä, nettisivujen päivitystä ja pitopalveluiden kilpailuttamista. Puheenjohtajana myös usein toimii yhdistyksen ”kasvoina” ja kuluneen vuoden aikana olenkin päässyt tutustumaan mitä mahtavimpiin ihmisiin niin omissa tapahtumissamme kuin muualla yhdistystä edustaessani tai asioita hoidellessani.

Puheenjohtajavuoden parhaimpia asioita on kuitenkin ehdottomasti ollut se, että olen päässyt olemaan osa tätä timanttista hallitusporukkaa. Hallituksen kesken meistä on vuoden mittaan tullut enemmän kuin vain joukko ihmisiä, jotka ovat päätyneet samaan hallitukseen. Meidän DOS-perheessä pidetään huolta siitä, että muutkin saavat Omnipolloa juodakseen ja lasketaan päiviä siihen, että rahastonhoitajamme saapuu armeijasta lomille Jyväskylään, jotta pääsemme porukalla nauttimaan Jaloon Loviatarta tai Iku-Tursoa.

Suosittelen lämpimästä puheenjohtajaksi hakemista, jos on yhtään kiinnostusta yhdistyksen hallinnollisiin tehtäviin sekä intoa päästä kokemaan ja oppimaan uutta. Puheenjohtajan tehtävää ei kannata turhaan pelätä. Puheenjohtajan ei tarvitse tehtävään ryhtyessään olla mikään yhdistystoiminnan ammattilainen, vaan kiinnostuksella yhdistystoimintaan ja tiedonhankintataidolla pääsee pitkälle. Lisäksi pestiin on saatavilla perehdytystä niin väistyvän hallituksen toimesta kuin JYYn järjestämissä koulutustilaisuuksissa.  

Rakkain terveisin
Anna “Kaljamuori” Saastamoinen

img_6922

Olutseuran puheenjohtajana voi myös päästä syleilemään maailman parhaaksikin tituleerattua olutta.