Skip to content

Nyt juodaan siideriä!

Tiistaina vietettiin vähän erilaista olutiltaa, kun olut vaihdettiin siideriin, ja vuorossa oli jäsenistön toivoma siideri-ilta. Paikalle saapuikin jäsenistöä, joka harvemmin käy olutilloissa.

Illan aluksi tutustuttiin siiderien valmistukseen. Siiderihän on mieto alkoholijuoma, joka valmistetaan käymismenetelmällä omenamehusta ja jonka alkoholipitoisuus on yleensä 4,5–8 tilavuusprosenttia. Suomalaiset siiderit tehdään yleensä tuoreen omenamehun sijaan omenamehutiivisteestä.

Siiderin valmistuksen vaiheet

  1. Omenoiden mehustaminen. Tässä vaiheessa lisätään sokeri ja vesi.
  2. Käyminen, joko luontainen tai sekaan lisätään hiivaa.
  3. Lappominen toiseen astiaan. Ennen kuin kaikki sokeri on käynyt, siideri siirretään toiseen astiaan, jotta päästään eroon ei-toivotuista aineista.
  4. Toinen käyminen. Ilma poistetaan säiliöstä ja saatetaan lisätä sokeria, jos siideristä halutaan vahvempi. Vaihe voidaan toistaa useamman kerran. Siideri valmistuu kolmesta kuukaudesta kolmeen vuoteen.
  5. Pullotusvaihe. Siideri pullotetaan usein kuten olut, koska se on halvempaa ja nopeampaa kuin pullotus samalla tavalla kuin kuohuviini tai shamppanja.

Illan siiderikattaukseen kuului seuraavat siiderit:

Lempi Mustikka

    • Valmistaja: Teerenpeli
    • Valmistusmaa: Suomi
    • ABV: 4,5 %
    • Kotimaisella mustikalla maustettu, omenaviinipohjainen, kirkkaaksi suodatettu makea siideri.

Cidre Breton

    • Valmistaja: Ets Guillet Frères (Cidrerie Kerisac)
    • Valmistusmaa: Ranska
    • ABV: 5 %
    • Perinteisin menetelmin valmistettu, kevyesti suodatettu, samea ja kuiva omenasiideri.
    • Makua kuvataan teräväksi ja maalaismaiseksi.

Henry Weston’s Vintage Cider

    • Valmistaja: H.Weston & Sons
    • Valmistusmaa: Englanti
    • ABV: 8,2 %
    • Neutraali ja helppo juoda vahvuudestaan huolimatta, siksi myös rynnäkkösiideriksi kutsuttu.

Old Rosie Scrumpy

    • Valmistaja: H.Weston & Sons Limited (“Weston’s Cider”)
    • Valmistusmaa: Englanti
    • ABV: 7,3 %
    • Vuonna 1880 perustetun Weston’s Ciderin kuiva, täyteläinen ja samea, useita palkintoja voittanut omenasiideri.

Hogan’s Vintage Perry

    • Valmistaja: Hogan’s Cider
    • Valmistusmaa: Englanti
    • ABV: 5,4 %
    • Englantilaisista päärynöistä valmistettu kevyt, hienostuneeksikin kuvattu puolikuiva päärynäsiideri.

Thistly Cross Real Ginger

    • Valmistaja: Thistly Cross
    • Valmistusmaa: Skotlanti
    • ABV: 4 %
    • Omenasiideri, johon lisätään kypsytysvaiheessa inkivääriä. Lopuksi inkiväärin palat poistetaan, puristetaan omenaprässissä ja saatu inkivääriuute lisätään takaisin siiderin joukkoon.

Lopuksi vielä muutama hauska fakta siideristä

  • Calvados ja Applejack on siideristä tislattuja väkeviä alkoholijuomia.
  • Sanotaan, että 1300- luvulla lapset kastettiin siiderissä, sillä se oli usein puhtaampaa kuin vesi.
  • Parhaimmilla siideriomenoilla on hauskoja nimiä, Hangdown, Chibble’s Wilding, Kentish Fill-Basket, and Glory of the West.
  • Farmityöntekijöiden palkkaan Englannissa kuului aikoinaan neljä pinttiä siideriä päivässä.
  • Naiset juovat 2 kertaa enemmän siideriä kuin miehet.

 

Nyt vain pätemään oluenystäville omalla siideritietoudella!