Olutseura DOS lÀhti viime viikolla 11 hengen voimin JyvÀskylÀstÀ BOSA:n legendaariselle Viron Excursiolle, tuttavallisemmin Vexculle. Meininki oli huikeaa ja tunnelma katossa viimeistÀÀn Tampereelta lÀhdettÀessÀ, josta nappasimme bosalaiset ystÀvÀmme mukaan.
HelsingissÀ osa retkikunnasta ehti kÀydÀ Sorin Tap Roomissa ja Bruuverissa maistiaisilla. Ehdoton matkavinkki Stadissa on Tap Roomin olutmaistelulauta, joka kÀsittÀÀ pienet maistiaiset stouteista lageriin (hinta 20e).
Laiva Tallinnaan lÀhti illalla, jolloin seurue valmistautui oluiden ystÀville tyypillisesti verkostoitumalla poikkitieteelliseen tyyliin. Laivamatkaan kuului muun muassa mÀÀrÀmuotoinen Tampereen Akateemisen Gambinan ystÀvÀt -kerhon kokous, jonne innokkaat dossilaiset liittyivÀt.
Aamulla nautimme virkistÀvÀn aamiaisen Kochi Aid- ravintolassa, jonka jÀlkeen ekskursion kohokohta, Sorin panimo, oli vuorossa. Panimolla tutustuimme maisteluiden merkeissÀ panimon historiaan ja laajuuteen. Sitten oli vuorossa keittokierros varsinaisen panimon ÀÀrelle, jossa tapasimme panimomestarin työssÀÀn. Olutta keitetÀÀn laadusta riippuen useita viikkoja, ja on muun muassa tÀrkeÀÀ, minkÀlaista vettÀ oluessa kÀytetÀÀn. Sorilla on oma kaivo, sillÀ virolainen hanavesi on putkistosta johtuen liian kalkkista olueeseen.
Sorissa valmistetaan myös aromikkaita oluita, jotka kypsytetÀÀn tammitynnyreissÀ kuukausia kestÀvÀssÀ prosessissa. Tynnyri on aina yksilöllinen, aikaisemmin vaikkapa viskin valmistuksessa palvellut, joten tarvitaan sattumaa ja hyvÀÀ onnea, ettÀ oluen mausta tulee oikeanlaista.
Retkikunta voipui panimolla saadusta tietomÀÀrÀstÀ siinÀ mÀÀrin, ettÀ tapahtui kahtia jakautuminen. Osa innokkaista oluen etsijöistÀ lÀhti baarikierrokselle, ja osa suuntasi sataman lÀheiseen kylpylÀÀn rentoutumaan. Kaiken kaikkiaan siis pÀivÀ Tallinnassa sujui mallikkaasti! Iltalaiva lÀhti Helsinkiin, josta seurue suuntasi BOSA:n isÀnnöimille jatkoille Tampereelle.
– Krisse, vpj