Tallinnan excursio

Olutseura DOS lähti viime viikolla 11 hengen voimin Jyväskylästä BOSA:n legendaariselle Viron Excursiolle, tuttavallisemmin Vexculle. Meininki oli huikeaa ja tunnelma katossa viimeistään Tampereelta lähdettäessä, josta nappasimme bosalaiset ystävämme mukaan.

Helsingissä osa retkikunnasta ehti käydä Sorin Tap Roomissa ja Bruuverissa maistiaisilla. Ehdoton matkavinkki Stadissa on Tap Roomin olutmaistelulauta, joka käsittää pienet maistiaiset stouteista lageriin (hinta 20e).

Laiva Tallinnaan lähti illalla, jolloin seurue valmistautui oluiden ystäville tyypillisesti verkostoitumalla poikkitieteelliseen tyyliin. Laivamatkaan kuului muun muassa määrämuotoinen Tampereen Akateemisen Gambinan ystävät -kerhon kokous, jonne innokkaat dossilaiset liittyivät.

Aamulla nautimme virkistävän aamiaisen Kochi Aid- ravintolassa, jonka jälkeen ekskursion kohokohta, Sorin panimo, oli vuorossa. Panimolla tutustuimme maisteluiden merkeissä panimon historiaan ja laajuuteen. Sitten oli vuorossa keittokierros varsinaisen panimon äärelle, jossa tapasimme panimomestarin työssään. Olutta keitetään laadusta riippuen useita viikkoja, ja on muun muassa tärkeää, minkälaista vettä oluessa käytetään. Sorilla on oma kaivo, sillä virolainen hanavesi on putkistosta johtuen liian kalkkista olueeseen.

Sorissa valmistetaan myös aromikkaita oluita, jotka kypsytetään tammitynnyreissä kuukausia kestävässä prosessissa. Tynnyri on aina yksilöllinen, aikaisemmin vaikkapa viskin valmistuksessa palvellut, joten tarvitaan sattumaa ja hyvää onnea, että oluen mausta tulee oikeanlaista.

Retkikunta voipui panimolla saadusta tietomäärästä siinä määrin, että tapahtui kahtia jakautuminen. Osa innokkaista oluen etsijöistä lähti baarikierrokselle, ja osa suuntasi sataman läheiseen kylpylään rentoutumaan. Kaiken kaikkiaan siis päivä Tallinnassa sujui mallikkaasti! Iltalaiva lähti Helsinkiin, josta seurue suuntasi BOSA:n isännöimille jatkoille Tampereelle.

– Krisse, vpj